NAGRADA TAKMIČARSKE SELEKCIJE FESTA ZA FILM „VAŠA SAM“

Najbolji film u takmičarskom programu 42. Festa „Evropa van Evrope“ bio je norveški film „Vaša sam“ rediteljke Iram Hak, jednoglasno je odlučio žiri čiji je predsednik bio generalni sekretar Fiprescija, nemački filmski kritičar Klaus Eder

Vasa samOn će u nedelju uveče uručiti mladoj autorki pakistanskog porekla diplomu i novčani iznos nagrade (2.000 evra) na zvaničnom zatvaranju festivala u „Sava centru“.

Njen film je dobio priznanje „za duboki uvid u pakistansku porodicu koja je emigrirala u Norvešku, za senzibilnost i iskrenost u prikazivanju usamljene žene u izuzetnoj interpretaciji glavne glumice i za veoma svežu režiju“, obrazložio je žiri čiji su članovi bili srpski reditelj Goran Marković i hrvatski kritičar i autor Tomislav Kurelec.

Eder je izjavio da su pored šest filmova iz takmičarske selekcije (iz Rusije, Azerbejdžana, Gruzije, Norveške, Izraela i Makedonije), na Festu videli puno interesantnih ostvarenja i u drugim programima.

On je izrazio želju da srpski distributeri omoguće da ih vidi i šira publika.

„Drago mi je da u ovom žiriju nismo pričali o politici, o tome da li je neki film iz zemlje koja jeste ili nije u Evropskoj uniji, već jedino o njegovom kvalitetu. Zahvalan sam kolegama na zanimljivoj, detaljnoj i mirnoj diskusiji“, rekao je Eder na Festovoj konferenciji za novinare.

Interesantno je da su se kod sve trojice na vrhu liste našli film „Vaša sam“ i gruzijski „U cvatu“ Nane Ekvtimišvili.

„Oba su debitantski, oba su režirale žene i oba imaju svež autorski pristup, a o dobitnici nagrade odlučili su detalji“, rekao je Eder.

Marković je izneo utisak da su se vremena u svetskoj kinematografiji prmenila i da kvalitetom dominiraju žene – i kao autori i kao teme filmova, što u doba kada je on počinjao, pre 40-ak godina, ni izbliza nije bilo tako.

„Kroz ova dva filma i sudbine njihovih junakinja shvatio sam dosta i o društvima u kojima one žive. Ovi filmovi su zato doprinos ne samo umetnosti pokretnih slika, već i u kulturološkom i sociološkom smislu“, ocenio je Marković.

Kurelec je takođe rekao da je veoma zadovoljan što je video odlične filmove o ženama koje su kreirale žene, uz uverljive glumačke interpretacije.

Iram Hak je izjavila da joj ova nagrada puno znači, dodavši da je srećna i vrlo iznenađena.

„Došla sam samo da uživam u festivalu i u Beogradu. Ovo je sada još jedan veliki plus celom doživljaju“, rekla je ona.

Kada je na jučerašnjoj konferenciji predstavljala svoj film priznala je da je delom autobiografski.

„To je svedočanstvo o životu druge generacije imigranata“, rekla je autorka filma o mladoj samohranoj majci iz Pakistana koja pokušava da se ostvari u Norveškoj kao glumica i majka, ali i da pronađe ljubav, dok balansira između dve kulture.

„Problem je u adaptaciji. S jedne strane želimo da zadovoljimo roditelje, da poštujemo njihove norme i običaje, ali sa druge strane, prirodno je da svako mlado biće želi da bude ravnopravno sa vršnjacima, da se uklopi u društvo u kojem živi“, izjavila je Hak.

Žiri srpske sekcije Fiprescija (predsednik Milan Vlajčić i članovi Dejan Dabić i Vladimir Džudović) većinom glasova dodelio je nagradu „Dinko Tucaković“ kubanskom filmu „Melasa“ debitanta Karlosa Lećuge.

„Usredsredili smo pažnju na produkcijski male, autorske filmove. “Melasa“ je nagrađena za izvanredan kritički odnos prema bitnim egzistencijalnim dilemama, za duhovit i slobodarski duh koji deluje lekovito“, rekao je Vlajčić.

Međunarodni Radio Srbija

Advertisements