TRIJUMF FILMA „NIČIJE DETE“ U VENECIJI

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“ trijumfovao je u programu „Nedelja kritike na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji osvojivši tri nagrade – glavnu nagradu publike koja se dodeljuje za najbolji film i nagrade od dva žirija kritike, saopštila je producentska kuća Art&Popcorn iz Beograda

Nicije deteNagrada publike (RaroVideo audience award) jedina je nagrada koju zvanično dodeljuje „Nedelja međunarodne filmske kritike“, a film, zasnovan na istinitom događaju, nagradili su i žiriji Međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci i Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana Fedeora.

„Ove nagrade nam svima u ekipi mnogo znače. Filmovi se prave zbog publike, a naš film nije blokbaster. Baš zbog toga, jos više nam znači što je venecijanska publika i kritika prepoznala i nagradila naš trud. Sada mogu da kažem, da ovo dete više nije ‘ničije’, ono sada pripada Venecijanskom festivalu“, izjavio je Vuk Ršumović.

Svetska premijera filma „Ničije dete“ održana je u četvrtak, 4. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji u prepunoj dvorani Perla, a nakon projekcije publika je stojećim ovacijama i uzvicima „bravo, bravo“ pozdravila ekipu filma. Nagrada kritičara FIPRESCI dodeljena je za najbolji film u selekciji koju čine svi prateći programi Filmskog festivala u Veneciji, koju dodeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta, dok je Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – FEDEORA dodelila ovom filmu nagradu za najbolji scenario.

Film „Ničije dete“ je zatvorio program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (International Film Critics’ Week), u kojoj je, pored filma Vuka Ršumovića, prikazano još 6 debitantskih ostvarenja iz celog sveta. Ostvarenje je i ovog petka, 5. septembra prikazano i reprizno, a zatvorena projekcija za novinare i predstavnike filmske industrije je održana 3. septembra.

U ovom programu, koji sastavljaju odabrani članovi Nacionalne unije filmskih kritičara Italije, Srbija inače nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja „Nedelje međunarodne filmske kritike“, 1984. godine i filma „O pokojniku sve najlepše“ Predraga Antonijevića.

Film „Ničije dete“ je baziran na fascinantnoj, istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi, u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd, u Dom za nezbrinutu decu da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva.Počinje rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu…

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda. Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

Vuk Ršumović je rođen 1975. godine u Beogradu. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ima veliko iskustvo u radu na televiziji i napisao je više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove. Ovo je njegov prvi igrani film.

B92

Advertisements