PREMIJERA KRATKOMETRAŽNOG FILMA „SJENE“

Premijera kratkometražnog filma „SJENE“ u utorak, 25. novembar 2014. u 20:00 – DOB//Velika sala
ULAZ JE SLOBODAN!

SjeneKratkometražni igrani film SJENE donosi priču o sudbini Mladobosanaca nakon atentata, za vreme služenja zatvorske kazne u Češkoj.

Glavne uloge igraju Nebojša Glogovac kao psihijatar Martin Papenhajm, Nikola Rakočević kao Gavrilo Principo i Aleksandar Radojičić kao zatvorski čuvar František Lebl. Film je master rad Miloša Ljubomirovića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na smeru kreativna FTF produkcija.

SJENE su film o ljudskoj dobroti koja se može naći svuda i koja prevazilazi okvir nacionalnosti i pripadnosti nekoj strani.

Film o potrebi mladića da pomognu svom narodu, da se za njega žrtvuju zarad lepše budućnosti čiji deo, toga su svesni, neće biti.

Film o stradanju.

Najzad, SJENE su film o slobodi.

Plan autora je da kratkometražni film bude uvod u dugometražni film i mini seriju od 5 epizoda realizovanu u međunarodnoj koprodukciji.

Decembar 1914. – Mladi austrijski vojnik češke nacionalnosti František Lebl (20) zakucava eksere u veliko bure. Priprema doček Gavrilu Principu (20) u vojnu tamnicu Terezin. Mladobosanca dovode na izdržavanje dvatestogodišnje kazne zbog ubistva Franca Ferdinanda. Po dolasku, Gavrila ubacuju u bure i kotrljaju sa jednog kraja prostorije na drugi. Ta igra zabavlja čuvare. Do aprila 1916. konstantna samica, izgladnjivanje, spavanje na betonu i bukagije na nogama su deo Principove svakodnevnice. Sve više gubi kilažu, tuberkuloza ga izjeda. Desna ruka mu više nije u funkciji. Žicom mu je pričvršćena uz telo. Tada dolazi psihijatar Martin Papenhajm (35) i razgovara sa njim pritom vodeći beleške. Princip je u početku nepoverljiv prema doktoru, ali ga nakon zalaganja za njegov premeštaj u bolnicu prihvata. Lebl se jako zainteresovao za Gavrilovu priču o porodici, ranom životu, borbi za slobodu. Vojnikov san je nemiran. Izjeda ga krivica što je učestvovao u mučenjima. Provaljuje u kabinet Papenhajma kako bi čitao beleške iz razgovora kojima nije prisustvovao. Na sve načine pokušava da sazna što više iz Principovog života, da otkrije njegove motive i ideale. Traži način na koji bi mu se iskupio.

www.domomladine.org

__________________________________________________________________________

Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“ organizuje 17. novembra u bioskopu ,,Zvezda“ u 20 sati promociju igranog filma ,,Sjene” o Gavrilu Principu
Ulaz slobodan

Program:
– Predavanje o Gavrilu Principu,
– Making off filma ,,Sjene”,
– Projekcija filma.

Gosti:
glumci: Nikola Rakočević, Aleksandar Radojičić; saradnik na scenariju: Muharem Bazdulj;
producent i reditelj: Miloš Ljubomirović,

Advertisements