ODRI HEPBERN NAJLEPŠA IKONA STILA SVIH VREMENA

Danas gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Odri Hepbern

Jedna je od retkih, ako ne i jedina, kojoj je uspelo da se pojavi u vrh liste najboljih glumica svih vremena i jedan je od neizostavnih simbola minulog 20. veka. Glumica izvanrednog dara koja je plenila svojom jedinstvenom lepotom bila je i humanitarni radnik i altruista.

Premalo je reći da je bila samo modna ikona 20. veka. Sve što nas asocira na Odri, upravo je ona učinila poznatim – malu crnu haljinu, baletanke, a 2000. godine je, čak, i jedna vrsta tulipana nazvana po njoj.

– Odri Hepbern je bila veoma pedantna, savršeno profesionalna i tačno je znala šta želi. Svu odeću koja je kreirana za nju ona je nosila s nekim malim vlastitim detaljem, obogaćujući je tako višestruko. Unapređivala je sve moje kreacije noseći ih s elegancijom, šikom i jednostavnošću – izjavio je Hjubert de Živanši.

U filmu „Doručak kod Tifanija“ Odri je nosila modernu crnu haljinu koju su dizajnirali Živanši i ona sama. Haljina je prodata na aukciji 2006. godine za vrtoglavih 920,000 dolara, koji su iskorišteni u dobrotvorne svrhe za decu u Indiji. Postoje još dve takve haljine – druga je u vlasništvu Živanši arhive, a treća je izložena u Muzeju kostima u Madridu.

Sredinom 50-ih godina prošloga veka, Odri Hepbern bila je jedna od najpoznatijih glumica u Holivudu i imala je velik uticaj na modu. Njenoj ženstvenosti i prepoznatljivom osećaju za modu publika se divila, a neretko i imitirala.

Izgledala je kao lik iz bajke, te je za razliku od poznatih seks bombi tog vremena, bila otmena i imala stila. Njen modni stil pokušava se i danas kopirati, jer na gotovo svakom uglu možemo videti malu crnu haljinu, bisere, kapri pantalone, baletanke, košulje jednostavnog kroja, svilene šalove, balon i jednostavne večernje haljine.

Iako je Odri zaista uživala u modi, nije joj pridavala veliku važnost. Volela je jednostavnost, fine tkanine i čiste i izuzetno strukirane krojeve, a celog života bila je nesrećna zbog svoje visine. Još kao devojčica, počela se baviti plesom i baletom, ali sa svojih 170 centimetara bila je previsoka za balerinu, tako da je Feragamo za nju kreirao par cipela i baletanki kako bi se barem u njima mogla osjećati kao balerina.

Odri je stvorila svoj stil, ni ne razmišljajući o tome da će jednoga dana, čak 80 godina nakon njenog postojanja, ostavljati obožavateljke mode bez daha.

trojka.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s