ODRI HEPBERN NAJLEPŠA IKONA STILA SVIH VREMENA

Danas gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Odri Hepbern

Jedna je od retkih, ako ne i jedina, kojoj je uspelo da se pojavi u vrh liste najboljih glumica svih vremena i jedan je od neizostavnih simbola minulog 20. veka. Glumica izvanrednog dara koja je plenila svojom jedinstvenom lepotom bila je i humanitarni radnik i altruista.

Premalo je reći da je bila samo modna ikona 20. veka. Sve što nas asocira na Odri, upravo je ona učinila poznatim – malu crnu haljinu, baletanke, a 2000. godine je, čak, i jedna vrsta tulipana nazvana po njoj.

– Odri Hepbern je bila veoma pedantna, savršeno profesionalna i tačno je znala šta želi. Svu odeću koja je kreirana za nju ona je nosila s nekim malim vlastitim detaljem, obogaćujući je tako višestruko. Unapređivala je sve moje kreacije noseći ih s elegancijom, šikom i jednostavnošću – izjavio je Hjubert de Živanši.

U filmu „Doručak kod Tifanija“ Odri je nosila modernu crnu haljinu koju su dizajnirali Živanši i ona sama. Haljina je prodata na aukciji 2006. godine za vrtoglavih 920,000 dolara, koji su iskorišteni u dobrotvorne svrhe za decu u Indiji. Postoje još dve takve haljine – druga je u vlasništvu Živanši arhive, a treća je izložena u Muzeju kostima u Madridu.

Sredinom 50-ih godina prošloga veka, Odri Hepbern bila je jedna od najpoznatijih glumica u Holivudu i imala je velik uticaj na modu. Njenoj ženstvenosti i prepoznatljivom osećaju za modu publika se divila, a neretko i imitirala.

Izgledala je kao lik iz bajke, te je za razliku od poznatih seks bombi tog vremena, bila otmena i imala stila. Njen modni stil pokušava se i danas kopirati, jer na gotovo svakom uglu možemo videti malu crnu haljinu, bisere, kapri pantalone, baletanke, košulje jednostavnog kroja, svilene šalove, balon i jednostavne večernje haljine.

Iako je Odri zaista uživala u modi, nije joj pridavala veliku važnost. Volela je jednostavnost, fine tkanine i čiste i izuzetno strukirane krojeve, a celog života bila je nesrećna zbog svoje visine. Još kao devojčica, počela se baviti plesom i baletom, ali sa svojih 170 centimetara bila je previsoka za balerinu, tako da je Feragamo za nju kreirao par cipela i baletanki kako bi se barem u njima mogla osjećati kao balerina.

Odri je stvorila svoj stil, ni ne razmišljajući o tome da će jednoga dana, čak 80 godina nakon njenog postojanja, ostavljati obožavateljke mode bez daha.

trojka.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s